Gyula

Gyula, az alföldi kisváros Magyarország Dél-keleti Régiójában, Békés megyében, közvetlenül a magyar-román határ mellett terül el.

Lakosainak száma meghaladja a 30.000 főt. A városban jelentős a német és a román nemzetiségűek száma, így a település a multikulturális sokszínűség szempontból is kiemelt figyelmet érdemel.

Gyula mintegy 700 esztendőnyi, történelmi eseményekben gazdag múltra tekint vissza. A város közel 500 évig Békés megye közigazgatási központja volt, és a török hódoltság előtt a végvári rendszer fontos része volt.

A történelmi múlt mellett Gyula a magyar és az egyetemes kultúra szempontjából is jelentős, hiszen Erkel Ferenc, – a magyar nemzeti opera megteremtője a város szülötte, és Albrech Dürer – a legnagyobb német reneszánsz festő édesapja is Gyula mellől származott, de hosszan folytathatjuk a felsorolást a Gyulán született, vagy itt alkotó festők, költők, tudósok és jelentős közéleti személyiségek említésével.

Gyula város napjainkban a Dél-alföldi Régió turisták által leginkább látogatott települése. Középkori téglavára, két szépen felújított kastélya, híres gyógyfürdője, a hangulatos belváros impozáns épületei, virágos utcái és terei, valamint a város környezetében fellelhető értékes és szép természeti környezete révén a település mára hazánk egyik legszebb és legélhetőbb kisvárosa lett, így nem véletlen az, hogy Gyula 2013-ban kiérdemelte az első helyezést a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen, 2014-ben pedig az Európai Virágos Városok versenyen arany minősítést kapott.

2011-ben a város elnyerte a Magyar Kultúra Városa címet, mivel a kultúra és a hagyományok ápolása mellett a város rendezvény naptárában minden évben számos fesztivál és rendezvény kap helyet, amelyek közül több is országos hírű. A jelentősebb több napos rendezvények: a Gyulai Várszínház nyári évadja, a Kolbász- és Sódarmustra, Pálinka Fesztivál, Körösvölgyi Sokadalom, Végvári Napok, Minden Magyarok Néptánc Fesztiválja, és még sorolhatnánk tovább.

A vidék legismertebb gasztronómiai különlegességei között elsőként a hungarikumok sorában található Gyulai Kolbászt kell megemlítenünk, azonban a Gyulai Pálinka Manufaktúra gyümölcs párlatai és a Cadeau Bonbon Manufaktúra termékei is, nem csupán belföldön, hanem külföldön is ismertek és elismertek.

Gyula gazdaságának fő húzóerejét a turizmus biztosítja, azonban az ipari vállalkozások és a mezőgazdaság, a szolgáltatási szektor, az egészségügy és az oktatás is jelentős gazdasági és kohéziós erőt képvisel a település életében.

A város, – a jó infrastrukturális adottságainak köszönhetően, valamint a városvezetés, a különböző gazdasági és a nagy számú helyi civil szervezet törekvéseinek eredményeként – folyamatosan fejlődik, és jó eséllyel munkálkodik a további fejlődés lehetőségén.

Bay Zoltán világhírű tudós fizikus is Gyula város szülötte, ma a település az Alföld egyik legkedveltebb városa, egyben fesztivál és konferencia-központ. Megyei intézményei alapján meghatározó régióközpont is egyben. Az elmúlt évtizedekben, testvérvárosai révén aktív együttműködés alakult ki a romániai, erdélyi – partiumi településekkel.

Képek Gyuláról:

[nggallery id=2]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük