Művészet határok nélkül: gyulai és aradi alkotóknak nyílt közös tárlata

Az Erkel Ferenc Multifunkcionális Térségi Közösségi Központban kiállított képek a művészet szabadságát igazolják Arad, Gyula és más vidékek képzőművészei, valamint a festészet szerelmesei gyűltek össze december 3-án, csütörtökön 17 órakor az Erkel Ferenc Multifunkcionális Térségi Közösségi Központban, hogy megtekintsék a Gyulai Alkotók Baráti Köre és az Ion Andreescu Egyesület közös tárlatát.

A gyulai és az aradi önkormányzat, a Gyula és Arad kapcsolataiért Egyesület, valamint az Arad–Gyula Baráti Egyesület közös szervezésében megvalósuló esemény a két város közt meglévő barátságot hangsúlyozza.

A viszonylag azonos vidéken élő, hasonló gyökerekkel rendelkező, élményanyagban és gondolkodásmódban egymással rokonítható, ám mégis egyedi látás- és kifejezésmóddal rendelkező alkotók közös légtérben kiállított művei nemcsak a művészet szabadságát igazolják, hanem azt is, hogy leginkább csak a térképen létezik határ.

Ezt hangsúlyozta köszöntő beszédében Szalai György önkormányzati képviselő, Gyula és Arad Kapcsolataiért Egyesület elnöke is, Gligor Teodor városi tanácsnok, a két éve alakult Arad–Gyula Baráti Egyesület elnöke pedig abbéli örömének adott hangot, hogy most ez a szomszédaikkal közös kiállítás megvalósulhatott.

A kiállítás aradi résztvevői, a több mint 60 évvel ezelőtt 16 taggal megalakult Ion Andreescu Egyesület ma már több mint 50 fős létszámmal működik. A köztiszteletben álló, hivatalos szervek által is támogatott alkotói kör színvonalas működését amatőr illetve profi művészek munkái egyaránt gazdagítják. Mint ahogyan a gyulai kiállítás megnyitóján Ina Pricop, az Ion Andreescu Egyesület elnöke is elmondta, önálló honlappal és közösségi felülettel rendelkeznek, számos kiállítást és rendezvényt tudhatnak már maguk mögött. A gyulai Művészet határok nélkül című tárlaton 20 művész 20 alkotásával képviseltetik magukat. Ina Pricop köszönettel fogadta a meghívást, a viszonzásra vonatkozó invitálását az egybegyűlt közönség pedig hálás tapssal fogadta.

A hasonló gondolkodásmód a kiállított képeken is megmutatkozott, hiszen mind az aradi, mind a gyulai művészek gondos előtanulmányokat végző alkotók, kiknek munkái megalapozott tudással jelennek meg. Ezt igazolta, hogy témaválasztástól, élményanyagtól, szakmai képzettségtől és földrajzi hovatartozástól függetlenül is, a tárlat képanyaga tökéletes egységet képez.

Mint ahogy magunkénak tudjuk az aradi születésű Tóth Árpád költőt, Jávor Pál és Inke László színművészeket, évek óta gyulainak tekintjük az Aradról ide költözött Szép Zoltán és Szép Mária Terézia művészházaspárt is – ahogy a megnyitón elhangzott: az aradiak nagy-nagy bánatára. Így szemléljük a festményekről visszaköszönő aradi új ortodox templomot, Elena Stuparu piacnál lévő kéttornyú katedrálisát, Metykóné Balogh Edit leányportréját, Papp Mária kikötőjét vagy épp a többi alkotó munkája között Keresztesi Franciska Tangó és Tengerparti szél című képét.

– Az ábrázolás ősibb, mint a beszéd, nyelvtől és kultúrától független, talán a zene és a tánc vetekedhet még vele. Ha tetszik, tovább él bennünk, gondolkodásra késztet, ha nem, akkor is hat, csak nem rezonálunk vele, de a lényege akkor is a harmónia, az örömszerzés. A festészet ereje a látás szabadságában rejlik – foglalta össze a művészetről tartalmas gondolatait Durkó Károly, a gyulai önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke, amikor a kiállítást ünnepélyesen és hivatalosan is megnyitotta.

A Művészet határok nélkül címet viselő tárlat a Béke sugárúti intézmény nyitva tartási idejében 2016. január 15-ig tekinthető meg.

Forrás: Gyulai Hírlap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük