Vigyázz, kész, rajt – A szecesszió világnapja 2020

Aradon több mint 100 épület készült szecessziós stílusban. Helyi szakértők még további 100-ról nyilatkoznak. Több más város példáját követve a 2020. évi Szecesszió Világnapra összeállítottunk egy programtervet, mely Aradon megvalósulna 2020. júniusában. Aradi és gyulai együttműködéssel, mint régi testvérvárosok párhuzamos programja, egy egész sorozatot terveztünk: kiállítások, város- és stílusismertető szakmai előadások, vetélkedők, pályázatok és az Arad digitális szecessziós térkép bemutatása.

A  nagyvilág, a turisták számára rendkívül fontos egy város egyéniségének, különbözőségének hangsúlyozása. A lakói számára pedig lényeges a kötődés ahhoz városhoz, amelyben élnek. A lokálpatriotizmus elmélyítése többek közt a város ikonikus épületeinek bemutatása révén valósul meg. Aradon legelsősorban a gyönyörűen felújított Kultúrpalotára gondolunk, amely naponta kulturális események színtere.

Ugyanakkor Arad egy szélesebb építészeti öröksége, melyben számos Art Nouveau stílusú, szecessziós stílusú épület szerepel, városképet meghatározó jellegű.

Gyula város is bekapcsolódott a programsorozatba

A Szecesszió Világnapját már több éve ünneplik Európában. Az elmúlt években több román városban, helyi kezdeményezésre, de még a Nemzeti Örökség Intézet kezdeményezésére is ünnepelték a Szecesszió világnapját (Ziua Mondială Art Nouveau) Így Konstancán, Marosvásárhelyen, Temesváron, és Nagyváradon volt szervezett előadás-sorozat, városlátogatás, fényfestés és konferencia.

Magyar városokban, Budapesten, Kaposváron, Kecskeméten, Szegeden több éve ismert az ünnepi világnapos rendezvény, de Arad testvérvárosa Gyula is már bekapcsolódott a sorozatba. Immár 5 éve kerül megrendezésre Bagyinszki Zoltán fotográfus segítségével, akinek Aradon több alkalommal volt már kiállítása. A világnapokat a stílust népszerűsítő kiállításokkal, könyvkiadásokkal, közönségtalálkozóval ünnepelték. 2019-ben elkészült Gyula város interaktív, digitális szecessziós térképe is.

A júniusi, párhuzamosan két nagyvárosban is megrendezendő nagyszabású rendezvényhez Szecessziós magazin címmel ezúttal háromnyelvű weboldal is készült, amelyen keresztül a szervezők – mintegy ízelítőként – adnak betekintést a június 5. és 6. közötti programsorozatba.

A honlapon az érdeklődők nemcsak a 2020-as rendezvényekről olvashatnak, hanem egyúttal csodálatos képeken eleveníthetik fel az elmúlt évek legszebb pillanatait a világnapi rendezvényekből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük