Méltó tisztelet és emlékezés Szántay Lajos műépítész szecessziós munkássága előtt + FOTÓK

Arad ismét remek műalkotással gazdagodott. Lelkes lokálpatrióták, Bognár Levente ( a város alpolgármestere) érdemi közreműködésével február 23-án szobrot emeltek egy 100 éve született műépítésznek, aki meghatározóan vett részt a város mai arculatának kialakításában. Nevéhez közel 70 épület kapcsolódik.

A Kultúrpalota – amely szintén a mester tervei szerint készült – lépcsőjén helyezték el a bronz szoboralkotást.
A szépen megformált szobor Kocsis Rudolf szobrászművész, egyetemi tanár munkája, amelyet Bognár Levente alpolgármester avatott föl több 100 aradi – főleg magyar polgár – jelenlétében.
A szónoklat románul hangzott el, a magyar „delegációt” Harruckernes SC. diákok és az Arad-Gyula Kapcsolataiért Egyesület tagjait, valamint a Gyulai Művésztelepet képviselő szobrászt külön megtisztelve, magyarul köszöntötték.
Az esti jubileumi programot kiállítás és koncert is gazdagította. A most zajló Palotáról palotára Aradon 2020 diákvetélkedő szintén kapcsolódik az ünnepi esthez, a műépítészész alkotótevékenységéhez. A gyulai diákok, tanárok véleménye szerint is lelkesek és elégedettek vagyunk a sokáig váratott Szántay-szoborral, és a kivitelezés klasszikus módjával, hagyományos formájával.

Jó volt Aradon magyarnak, gyulainak lenni. Köszönjük az Alpolgármester Úrnak, és szívből gratulálunk Kocsis Rudolf szobrászművésznek!

A szoboravató ünnepségről bővebben a Maszol.ro tudósításában olvashatnak.
A képeket készítette:  Bagyinszki  Zoltán fotográfus,
Az egyesületi program szervezője: Szalai György elnök.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük